Virus Corona Mampu Bertahan di Udara

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) sedang mempertimbangkan langkah berjaga-jaga bagi kakitangan perubatan kerana kajian telah menunjukkan bahawa virus korona dapat bertahan di udara (bertahan di udara) dalam beberapa keadaan. Virus Corona boleh disebarkan melalui titisan, atau melalui sedikit cecair, kebanyakan cecair keluar dari batuk atau bersin seseorang. Wartawan dari CNBC, Dr. Maria Van Kerkhove, ketua unit zoonosis dan penyakit baru WHO, kepada pemberita pada sidang akhbar maya pada hari Isnin.

Menurut Dr. Kerkhove, apabila seseorang melakukan prosedur yang menghasilkan aerosol seperti kemudahan rawatan perubatan, akan ada kemungkinan aerosolisasi dalam zarah-zarah ini yang menunjukkan bahawa virus boleh tinggal di udara sedikit lagi. Beliau menambah, adalah sangat penting bagi pekerja kesihatan untuk mengambil langkah berjaga-jaga tambahan apabila mereka bekerja dan melaksanakan prosedur tersebut pada pesakit. Pihak berkuasa kesihatan dunia mengatakan penyakit pernafasan yang tersebar melalui hubungan manusia-ke-manusia. Buah-buahan dibawa melalui bersin dan batuk dan kuman yang tersisa di objek mati. Virus Corona boleh terapung di udara, masih tergantung di udara bergantung kepada faktor-faktor yang mempengaruhinya seperti panas dan kelembapan.

Kerkhove juga mengatakan bahawa pihak berkuasa kesihatan menyedari beberapa kajian di beberapa negara yang melihat keadaan persekitaran yang berbeza dan Covid-19 dapat bertahan. Ahli-ahli sains secara khusus memandang bagaimana kelembapan, suhu dan cahaya ultraviolet boleh menjejaskan virus Covid-19 dan berapa lama virus itu dapat bertahan di permukaan yang berbeza termasuk keluli. Pihak berkuasa kesihatan menggunakan maklumat ini untuk memastikan garis panduan WHO sesuai dan sejauh ini mereka yakin tentang kesesuaian garis panduan tersebut. Pihak berkuasa kesihatan mengesyorkan bahawa kakitangan perubatan memakai topeng muka N95 yang dapat menapis kira-kira 95 peratus daripada semua zarah cair atau udara.

Kerkhove juga memastikan bahawa dalam kemudahan kesihatan, ia memastikan pekerja perubatan menggunakan standard pencegahan dengan pengecualian, mereka menggunakan prosedur penggunaan aerosol. Pengarah Pusat Pengawasan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Robert Redfield memberitahu Kongres bulan lepas bahawa CDC telah menilai secara agresif berapa lama daya tahan Covid-19 di permukaannya. “Dalam tembaga dan keluli ini sangat tipikal, agak lama kira-kira dua jam,” kata Redfield semasa sesi DPR, “tetapi jika di permukaan lain seperti kadbod atau plastik lebih lama, jadi kami masih memantau ini.” Sementara itu, pada masa yang sama, Ketua Pengarah WHO, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata pada hari Isnin bahawa terdapat peningkatan pesat dalam kes virus korona sepanjang minggu lalu.

Beliau menambah bahawa masih ada banyak negara yang belum diuji, terpencil dan dihubungi jejak. Tindakan ini sebenarnya adalah tindak balas ‘utama’ dalam menangani virus korona. “Mesej kami adalah mudah, ujian, ujian, ujian, ujian setiap kes yang disyaki, jika mereka positif, mengasingkan mereka dan cari tahu siapa mereka melakukan hubungan dengan dua hari sebelum mereka mengalami gejala. diuji, “kata Tedros. – KOMPAS.COM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *